Terug

Unieke kantoorinrichting in Gare Maritime

De Brusselse Tour & Taxis-site ondergaat een ware metamorfose. Gare Maritime, de reconversie van het voormalige goederenstation tot een bruisende stadswijk met kantoren, promenades en horeca- en shopfaciliteiten, wordt ongetwijfeld de nieuwe trekpleister.

 

Bosch-Siemens-Hausgeräte vestigde onlangs zijn Belgische zetel in het prestigieuze gebouw. Het Wilrijkse bedrijf TecnoSpace stond in voor de totaalinrichting van het kantoorvolume, op basis van een uniek ontwerp van CAPTIF Office Architects.

In opdracht van Extensa tekende het Nederlandse architectenkantoor Neutelings-Riedijk, bekend van onder meer het Museum aan de Stroom in Antwerpen, de plannen voor Gare Maritime, met behoud van zoveel mogelijk originele elementen van de indrukwekkende, 75 meter lange stationshallen. De 40.000 m² grote oppervlakte van het station kreeg er 35.000 m² nuttige vloeroppervlakte bij dankzij de bouw van interne verdiepingen, die zijn ingevuld met kantoren. Winkels, toonzalen en horecazaken kregen een plaats op de begane grond. De binnenvolumes zijn volledig opgetrokken in houtskeletbouw, met CLT-elementen (kruisgelaagd hout).

De TecnoPure-systeemwanden zorgen voor een uitgepuurde overgang van enkel glas naar een akoestisch performant gesloten wandgeheel.

 

Sterk totaalpakket

In een van deze kantoorvolumes nam Bosch-Siemens-Hausgeräte zijn intrek. Het interieurontwerp werd uitgetekend door CAPTIF Office Architects, dat voor de concrete uitwerking van de kantoorinrichting de handen in elkaar sloeg met TecnoSpace. Dit Wilrijkse bedrijf wist al sinds 1999 tal van kantoren van een unieke binneninrichting te voorzien.

Volgens CEO Alexandre Stoop streeft TecnoSpace ernaar de snelste op de markt te zijn, maar dat niet alleen: “We staan bekend voor onze snelle service, maar ook voor de kwaliteit van onze producten. Dat gaat samen met een voortdurende zoektocht naar vernieuwende en groenere oplossingen, om onze klanten een sterk totaalpakket te kunnen aanbieden. Zo kunnen bedrijven vandaag bij ons terecht voor de volledige binnenafwerking van hun kantoren, van Gyproc-plafonds tot systeemwanden.”

De TecnoPure-systeemwanden zijn uitgevoerd met zwarte profielen, die voorzien zijn van zwarte laminaatdeuren.

 

De juiste materialen voor elk bedrijf

Het kantoor van Bosch-Siemens-Hausgeräte in Gare Maritime is opgebouwd uit drie verdiepingen. Over een totale oppervlakte van zo’n 2.500 m2 is het houten volume onder meer uitgerust met landschapskantoren, vergaderzalen, lunchruimtes, IT-ruimtes en zogenaamde ‘cosy corners’. TecnoSpace plaatste alle Gyproc-wanden en voorzag ze van een likje witte of zwarte verf. “Een deel van de Gyproc-wanden zijn ontdubbelde wanden, voorzien van acht nissen voor televisieschermen”, licht Maaike Dupont, projectleider bij TecnoSpace, toe. “Enkele wanden zijn bekleed met BuzziSkin voor een verbeterde akoestiek of met vinyl in houtlook, geplaatst in visgraatmotief.”

Ook de eigen TecnoPure-systeemwanden van TecnoSpace kregen een plek in Gare Maritime. Deze zorgen voor een uitgepuurde overgang van enkel glas naar een akoestisch performant gesloten wandgeheel. In Gare Maritime werden ze uitgevoerd met zwarte profielen, voorzien van zwarte laminaatdeuren. Dat de totaalinrichting altijd gebeurt op maat van het bedrijf, bewijst de grote mdf-wand die op de eerste verdieping is geplaatst, waarin de initialen van het bedrijf (B/S/H) zijn uitgefreesd en verlicht.

Op elke verdieping plaatste TecnoSpace zo’n tien verschillende tapijt- en vinylvloeren, allemaal in elkaar overvloeiend via lijnen en bogen. In alle keukens werd de spatwand – waarvan één zelfs 4 meter hoog is – voorzien van tegels in een tiental verschillende kleuren, die willekeurig gecombineerd zijn.

 

Uitdagend project

“De voornaamste technische uitdaging was de grote stalen structuur, die we op niveaus 1 en 3 hebben geplaatst. Deze is bekleed met Gyproc-wanden, voorzien van glazen systeemwanden en systeemplafonds, zodat er losstaande vergaderzalen konden worden gecreëerd die perfect afgesloten zijn van het omringende geluid”, vertelt Maaike Dupont. “Op logistiek vlak was de uitdaging om alles ‘ingehuisd’ te krijgen. Maar daar zijn we goed in geslaagd en we zijn fier op het resultaat. Het is een heel mooi en gezellig kantoor geworden.”

Dat bevestigt ook zaakvoerder Alexandre Stoop: “TecnoSpace is eerder een servicebedrijf dan een bouwbedrijf. Wij zijn heel flexibel, kunnen snel inspelen op de vraag van de klant en leveren kwaliteitsvolle producten. Klanten kunnen ervan op aan dat de werf zeer grondig wordt opgevolgd en dat de deadline wordt gerespecteerd. Het ontwerpbureau Captif is niet voor niets een trouwe klant bij ons. Vandaag hechten bedrijven veel belang aan een kantoorinrichting die hun ‘corporate identity’ weerspiegelt. Dit komt mooi tot uiting in het kantoor van Bosch-Siemens-Hausgeräte in Gare Maritime. Het is best een uitdagend project geweest, maar dat typeert ons. We durven net iets meer. En Gare Maritime is absoluut een project waar we fier op zijn!”

 

Tekst | Liesbeth Verhulst
Beeld | CAPTIF Office Architects – Ellis Humblé