Akoestiek & Oplossingen

Een goed ontworpen kantoorruimte kan een cruciale rol spelen in de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Eén van de vaak over het hoofd geziene aspecten van kantoorontwerp is akoestiek. De akoestiek van een kantoor kan aanzienlijke invloed hebben op het concentratievermogen, de communicatie en het algemene comfort van werknemers. In dit artikel bespreken we de essentiële overwegingen voor het creëren van een werkomgeving met aangename akoestiek.

WAT BETEKENT AKOESTIEK?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid, dat bestaat uit trillingen in de lucht die in een ruimte geluid en galm creëren. Een ruimte kan zowel goede als slechte akoestiek hebben. Maar wat definieert goede akoestiek, en bestaat er zoiets als perfecte akoestiek?

Goede akoestiek wordt vaak omschreven als natuurlijk geluid dat in een ruimte lijkt op geluid dat buiten te horen is. Geluidsoverlast ontstaat vaak door menselijke stemmen, zoals gesprekken tussen collega’s of telefoongesprekken, die de concentratie van andere werknemers kunnen verstoren. Geluiden afkomstig van apparaten zoals kopieermachines, printers en airconditioners kunnen ook hinder veroorzaken.

GELUID EN AKOESTIEK: ENKELE TERMEN

GELUIDSDRUKTE & VOLUME:

Geluidsdruk wordt meestal uitgedrukt in decibel (dB) op een logaritmische schaal, waarbij een verdubbeling van het waargenomen geluid resulteert in een stijging van 10 dB. Het geluidsniveau in een gemiddelde omgeving varieert van ongeveer 30 tot 120 decibel.

GELUIDSSTERKTE:

De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibel. Ter referentie:

  • 0 dB is de gehoordrempel: het laagste geluidsniveau dat de mens kan horen
  • 30 dB is het geluidsniveau in stille ruimten zonder mensen
  • bij stille arbeid in kantoren en klaslokalen is het geluidsniveau zo’n 40 dB indien er geen geluid van buiten doordringt
  • spraak op conversatieniveau begint bij circa 55 dB, gemeten op 1 meter van de spreker
  • 80 dB is het geluidsniveau in een zeer lawaaiig restaurant zonder muziek; de aanwezigen zullen zeer luid moeten spreken om elkaar te verstaan. Wanneer iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB, treedt gehoorbeschadiging op
  • in een discotheek is spraak slechts nog verstaanbaar indien men elkaar binnen 10 centimeter in de oren schreeuwt, omdat het geluid makkelijk boven de 100 dB uitkomt; hier kan acute gehoorschade optreden
  • 120 dB is het hoogste geluidsniveau dat de mens kan verdragen, en wordt ook wel de pijngrens genoemd.

Frequentie:

Frequentie is het aantal trillingen per seconde van een geluidsgolf, gemeten in Hertz (Hz). Een hogere frequentiewaarde (Hz) betekent een hogere geluidsfrequentie. Het menselijk gehoor heeft een bereik van ongeveer 20 tot 20.000 Hz.

Nagalm:

Nagalm verwijst naar de afname van geluidsenergie in een gesloten ruimte nadat het geluidssignaal is gestopt. De nagalmduur is het tijdsinterval waarin de geluidsdruk na abrupte geluidsstop met 60 dB daalt.

Geluidsabsorptie:

Het verminderen van nagalm in een ruimte kan worden bereikt door geluidsgolven te absorberen. Dit betekent dat geluidsgolven worden geabsorbeerd in akoestisch absorberend materiaal, waardoor ze niet volledig terugkaatsen. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, terwijl de rest binnen de ruimte blijft. De mate van absorptie wordt gemeten in ALPHA-waarden.

Geluidsisolatie:

Geluidsisolatie daarentegen zorgt voor optimale geluidsisolatie tussen ruimtes. Hierbij is massa een cruciale factor. Materialen zoals beton of metselwerk zijn bijzonder effectief in het isoleren van geluid, aangezien ze zwaar en luchtdicht zijn.

AKOESTIEK OP KANTOOR

De trend van open kantoorruimtes heeft vele voordelen, zoals verbeterde communicatie en een dynamische werkomgeving.

Echter, een nadeel hiervan is de potentieel storende geluidsoverlast, wat kan leiden tot ergernis en concentratieproblemen. In kantoren met suboptimale akoestiek ervaren werknemers vaak verminderde productiviteit, meer afleiding, moeizame communicatie en een verhoogd risico op fysieke klachten.

  • Concentratieverlies:

Geluiden van collega’s, telefoongesprekken en andere storende geluiden kunnen de concentratie van werknemers verstoren en de productiviteit verminderen.

  • Stress en vermoeidheid:

Voortdurende blootstelling aan storende geluiden kan leiden tot stress en vermoeidheid bij werknemers, wat hun algehele welzijn kan beïnvloeden.

  • Slechte communicatie:

Slechte akoestiek kan het moeilijk maken om effectief te communiceren met collega’s, wat samenwerking kan belemmeren.

  • Gebrek aan privacy:

In open kantooromgevingen kan een gebrek aan geluidsprivacy een probleem vormen, waardoor werknemers zich ongemakkelijk voelen bij vertrouwelijke gesprekken.

HOE OPTIMALE AKOESTIEK TE BEREIKEN

Om een kantoor met optimale akoestiek te creëren, kunnen verschillende stappen worden genomen:

Akoestisch ontwerp:

Het ontwerp van de kantoorruimte moet rekening houden met geluidsabsorptie, geluidsisolatie en geluidsverstrooiing. Materialen zoals akoestische panelen, tapijten en akoestische plafonds kunnen helpen bij geluidsabsorptie en het voorkomen van geluidsverspreiding.

Juiste systeemwanden spelen in de basis een hele belangrijke rol. Door het gebruik van hoge akoestische systeemwanden (B.v. TecnoGlassII en TecnoLine) en geïntegreerde akoestische oplossingen, creëert u een zeer hoge geluidsisolatie die erg geschikt is voor vergaderruimtes, phone booths en kantoren voor bijvoorbeeld personeelszaken.

Ruimte-indeling

Het indelen van de kantoorruimte in zones voor verschillende activiteiten kan geluidsoverdracht verminderen, bijvoorbeeld door rustige werkplekken te scheiden van luidruchtigere gemeenschappelijke ruimtes of luide apparaten.

Akoestische meubels en accessoires

Het gebruik van akoestische meubels zoals schermen en scheidingswanden kan helpen bij het blokkeren van geluid en het bieden van geluidsprivacy.

 

Technologie

Het gebruik van geluidsabsorberende technologie, zoals ruisonderdrukkende koptelefoons, kan werknemers helpen zich te concentreren in een lawaaierige omgeving.

 

Geluidsbeleid

Het opstellen van duidelijke regels en richtlijnen voor geluidsniveaus in de kantoorruimte kan bijdragen aan een harmonieuze werkomgeving.

GELUIDSABSORBERENDE EN/OF ISOLERENDE OPLOSSINGEN:

In de bouwsector vindt u een scala aan materialen en oplossingen om de geluidsisolatie en -absorptie in uw ruimtes te verbeteren. Het plafond, als het grootste beschikbare oppervlak voor akoestisch comfort, speelt een cruciale rol in het creëren van een aangename geluidsomgeving. Als bouwkundige maatregelen niet langer haalbaar zijn of onvoldoende effect hebben, is het aanpassen of vervangen van het plafond vaak de meest effectieve keuze. Het plafond biedt namelijk een groot, ononderbroken en gemakkelijk toegankelijk oppervlak in de ruimte, waardoor het weinig moeite vereist om met een kleine aanpassing aanzienlijke akoestisch verbeteringen te bereiken.

In vergelijking met vloerbedekkingen, die vaak worden onderbroken door geluid reflecterende objecten (zoals tafels, kasten, maatmeubilair,..), en harde afgewerkte wanden (zelfs met glazen ramen), biedt het plafond de meest effectieve geluidsabsorptie.

Oplossingen die we aanbieden omvatten onder andere:

  • plafondeilanden, baffles, plafondtegels voor systeemplafonds, lamellen van vilt of metaal,..
  • Gyproc Rigitone, Gyptone en Gyproc SoundBloc gipsplaten, akoestische spuitpleisters
  • akoestische panelen, gordijnen
  • vloerbekleding zoals tapijt zorgt voor aanzienlijke reductie van loopgeluid

HierBIJ enkele belangrijke aandachtspunten die u KAN overwegen bij het verbeteren van de akoestiek in uw ruimte:

  • Vermijd het gebruik van houten profielen als basisstructuur vanwege hun zwakke akoestische prestaties.
  • Het vullen van de spouw van een lichte scheidingswand met een poreus materiaal zoals minerale wol kan de akoestische prestaties van de wand verbeteren.
  • Elastische kit wordt aanbevolen voor de aansluitingen tussen de lichte binnenwand en de vloer, het plafond of de aangrenzende wanden.
  • Doorboringen van de wand door technische elementen zoals stopcontacten en ventilatiekanalen kunnen een negatieve invloed hebben op de akoestiek van de ruimte.
  • Bij gebruik van geperforeerde Rigitone en Gyptone platen raden we aan om deze met een kortharige verfroller te schilderen, aangezien het gebruik van een spuitpistool de nagalmtijd van de ruimte negatief kan beïnvloeden.
  • Baffles dienen altijd loodrecht op het plafond te worden geplaatst voor optimale geluidsabsorptie.
  • Plafondeilanden dienen voor hun optimale werking altijd van op een bepaalde afstand ten opzicht van het plafond te worden geïnstalleerd.

IN CONCLUSIE:

De akoestiek van een kantoorruimte is een essentieel element van kantoorontwerp dat niet mag worden verwaarloosd. Het creëren van een werkomgeving met aangename akoestiek kan de productiviteit verhogen, het welzijn van werknemers verbeteren en bijdragen aan het succes van een organisatie. Door te investeren in akoestische oplossingen en het implementeren van een geluidsbeleid, kunnen bedrijven een kantooromgeving creëren waar werknemers graag werken en gedijen.