Terug

Grootste skydivehal in Europa opent de deuren

In december vorig jaar ging op de luchthaven van Bierset in Luik de grootste indoor skydivehal van Europa open. Het pand, dat volledig werd ontworpen rond de verticale windtunnel van dertig meter hoog waarin het skydiven plaatsvindt, is een hoogstandje op het vlak van ontwerp. Niet alleen door de speciale indeling die een dergelijk gebouw vereist, maar ook vanwege het grote niveauverschil op het terrein.

Fly-In bevindt zich op een ongebruikt deel van het vliegveld dat voor dertig jaar in concessie werd gegeven. Op het braakliggende terrein van 2.000 m2 werd een betoncontructie van 37,15 x 17,6 meter gebouwd met zeven bouwlagen (waarvan één ondergronds). Centraal in het pand staat de verticale windtunnel in de vorm van een dubbele lus met telkens drie ventilatoren.

Gary Ginsburg van Fly-In: “Alle ruimtes zijn als het ware ‘inge- schoven’ in de ruimte tussen en rond de windtunnel, met als eyecatcher toch wel de cafetaria op niveau +3 die rond de in glas uitgevoerde vliegkamer is gebouwd. De verticale circulatie met lift en trappen bevindt zich in een voor- en achtergebouwde strook van drie meter breed. Ook speciaal is dat de inkom 3,87 meter lager ligt dan het maaiveld aan de achterzijde van het gebouw.”

Spectaculair binnen en buiten

Het gebouw springt al van ver in het oog, en niet alleen vanwege zijn hoogte. De afwerking gebeurde immers met stalen sandwichpanelen in aluminium- en oranjekleur en zwart stalen schrijn- werk. Alexandre Stoop van Tecnospace: “Binnenin werden voornamelijk gipskartonwanden gebruikt. Wij stonden in voor deze realisatie, alsook voor de plaatsing van de glazen wanden en de vloerbekle- ding. Tevens hebben we alle schilderwerken uitge- voerd. Een eenvoudig project was het niet gezien de grote hoogte en natuurlijk ook de cirkelvormige windtunnel. Maar dankzij onze ruime expertise hebben we toch een hoogkwalitatief eindresultaat kunnen afleveren.”

Bron: Bouwen aan Vlaanderen